Ga naar pagina
 
13-1-2010 Pagina 19 
Touwfa-briek 370 jaar jong
NIJKERK - Touwfabriek Langman bestaat ruim 370 jaar en heeft al een lange historie achter zich liggen.

Maar de mensen bij Langman houden zich natuurlijk ook bezig met de toekomst en daarom hebben zij een nieuwe volautomatische installatie medeontwikkeld, waarbij de sterkte van het touw met zeker 50% verhoogd wordt.

Deze installatie is in deze hoedanigheid de enige in de wereld. Eind september is een ‘pre-stretch’ installatie in gebruik genomen.

Door Maureen van Goethem

Het ging daarbij om de laatste van een reeks investeringen. Jan Langman, die zijn vader Henk in 2008 als directeur opvolgde vertelt: ,,Een zeer innovatieve machine, die in plaats van een rechte lijn over de vloer, de hoogte in gaat. Hij werkt volautomatisch en wordt dus alleen door camera’s in de gaten wordt gehouden. Door de speciale productie is de breekkracht verhoogd. Tot slot kan het touw van bijna elke gewenste kleur worden voorzien.”

Touwfabriek Langman is geen onbekende in de branche. De fabriek is opgericht in 1638 en daarmee de oudste van Europa. Sindsdien is Langman uitgegroeid tot een sterke partner voor zowel de Nederlandse als ook wereldwijde markt. Langman ontwikkelt en produceert uit eigen fabriek een groot assortiment kwaliteitstouwen. Langman maakt niet alleen producten voor bijvoorbeeld defensie, visserij, watersport en landbouw maar ook bijvoorbeeld netten voor heliplatforms.

In de fabriek staat naast andere moderne apparatuur ook nog een ‘ouderwetse’ touwslagerij. Een ongeveer 250 meter lange baan, waar enkele garenstrengen worden gehangen. Aan één van de uiteinden van de baan worden de garens aan een wiel vastgemaakt. Het wiel wordt dan rondgedraaid zodat een touw ontstaat. Des te dikker het garen, des te zwaarder en groter het touw wordt. Zo kunnen er verschillende touwdiktes ontstaan. Ook in de fabriek wordt nog handwerk verricht, maar helaas is dit een uitstervend vak.

Bijzondere projecten

Daarnaast heeft Langman de afgelopen jaren ook bijzondere projecten mogen meemaken. Zo werden voor de succesvolle serie bioscoopfilms ‘Pirates of the Caribbean’ de scheepstouwen geleverd. Iets wat Jan Langman ontzettend leuk en spannend vindt om mee te maken. Nog niet zo lang geleden werd bekendgemaakt dat de vierde ‘Pirates of the Caribbean’ en ‘Moby Dick’ in de bioscopen vertoond gaan worden. En ook hier gaat Langman medewerking aan verlenen. ,,Wij zijn een klein bedrijf, in totaal met z’n twaalven, dat maakt het enorm leuk om te doen.”

 

Vergroot Foto

Jan en zijn vader Henk Langman zijn trots op ‘hun’ nieuwe innovatieve installatie die volautomatisch touw maakt.

 
Naar Pag 19
Vorig Art
Volgend Art
Print Pagina