Ga naar pagina
 
3-6-2008 Pagina 3 
‘Wij willen alleen erkenning’
Boek ‘Fatale

Afgunst’ over

oktober-razzia

GORINCHEM - ,,Niemand wilde naar ons luisteren, terwijl we elkaar in Neuengamme zo plechtig hadden beloofd dit wereldkundig te maken. We kregen geen enkele steun, hebben moeten bedelen om een uitkering en moesten niet zo zeuren. Nooit was er erkenning en al helemaal geen opvang voor overlevenden of nabestaanden. Nee, het naoorlogse gemeentebestuur heeft zich niet van zijn beste kant laten zien en de kop in het zand gestoken.”

De enige overlevende Pieter de Goeij, sinds de oorlog woonachtig in Drenthe, krijgt nu, zestig jaar later, pas de kans zijn verhaal te vertellen over de oktober-razzia aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zijn verhaal en ook dat van vele anderen zijn nu gepubliceerd in het boek ‘Fatale Afgunst’ van Ruth de Jong en drs. Mr. Aart van Weelden. Herman Muilwijk geeft het boek uit. Het is te koop bij de boekhandels.

De oktober-razzia is een uiterst zwarte bladzijde in de Gorcumse geschiedenis. In het laatste jaar van de oorlog op 3 oktober 1944 gebruikten de Duitsers een arrestatielijst om 105 mannen en jongens op te pakken. Waarschijnlijk is die lijst door het toenmalige NSB-gezinde gemeentebestuur opgesteld. De volgende dag werden 105 mannen, waaronder tenminste 91 Gorcumers, afgevoerd naar kamp Amersfoort. In dit kamp vond enkele dagen later een scheiding van de Gorcumers plaats. De meerderheid kwam in een werkkamp bij vliegveld Deelen terecht. De resterende Gorcumers werden afgevoerd naar Neuengamme in Noord-Duitsland. Deze groep telde slechts vier overlevenden.

Tijdens de uitreiking van het eerste boek zaterdag in de hal van het Gorcums Museum, het toenmalige stadhuis, liepen de emoties hoog op. De ruimte in deze historisch zo beladen locatie was eigenlijk veel te klein. Uitgever en financier Herman Muilwijk benadrukte in zijn openingswoord het belang van dit boek. Nabestaanden hebben nu hun verhaal verteld en kunnen eindelijk dit hoofdstuk proberen af te sluiten. ,,De meeste razzia’s vonden plaats uit represaille of als reactie op verzet. Maar dat was nu niet het geval. Waarom was daar al die jaren zo weinig aandacht voor, zo weinig erkenning. De pijn niet begrepen te worden. Met dit boek kan de persoonlijke pijn wellicht iets verlicht worden,” aldus Muilwijk.

Ruth de Jong heeft veel interviews geschreven en ook historicus Aart van Weelden ging bij zijn onderzoek niet over één nacht ijs. Zijn vader was één van de slachtoffers. Ruth de Jong sprak met name over de totstandkoming van de beruchte lijst met namen. ,,Als gevolg van afgunst, om medeburgers eens een lesje te leren,” stelde zij scherp. ,,Wij willen de daders echter niet aan de paal nagelen. Wij willen erkenning.” Vervolgens hekelde zij het huidige gemeentebestuur dat enkele jaren geleden niet wilde meewerken aan een monument. De stekeligheden tegen burgemeester Piet IJssels liepen zo hoog op dat het voor hem onmogelijk werd het boek nog te overhandigen. Wel diende hij haar van repliek. Pieter van Rappard nam het voor IJssels op en overhandigde het boek met de woorden ,,Het gaat er om aan een betere wereld te blijven werken. Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers en de nabestaanden.”

 

Vergroot Foto

Pieter van Rappard, zoon van de vroegere Gorcumse burgemeester, reikt het boek uit aan Pieter de Goeij.

Fotobureau: HR / GP

 
Naar Pag 3
Vorig Art
Volgend Art
Print Pagina