Ga naar pagina
 
3-4-2007 Pagina 13 
Bengü Orhan:

Girl power

in uitersten
‘Men zag op

tv alleen mijn

serieuze kant’

GORINCHEM – Het ene moment leunt ze nonchalant tegen de brugleuning. Poserend met een glimlach, zoals heel Gorinchem haar inmiddels kent. Luttele minuten later kijken we naar tv-beelden waarop ze haar tegenstanders in de thaiboksring zonder genade tegen de vloer werkt. Het zijn uitersten. Er is in de week na haar uitschakeling bij Holland’s Next Top Model al veel gezegd en geschreven over de 20-jarige Bengü Orhan. Tijd om de veelzijdige Gorcumse nu eens als persoon wat beter te leren kennen.

Halverwege de jaren negentig werd de term ‘Girl power’ geïntroduceerd, een kreet die vooral door de Spice Girls een behoorlijke boost heeft gekregen. Het uit Amerika overgewaaide fenomeen staat voor ‘ambitieuze en assertieve jonge vrouwen’. Gezien Bengü’s voorkeur voor Clubmuziek, Latin en Urban, zal ze niet graag met dat vijftal geïdentificeerd willen worden, maar die term is haar op het lijf geschreven. ‘Een stoere chick’, zo werd ze ook al door Hitkrant omschreven. Dansen, modellenwerk én thaiboksen zijn de grootste passies van de Turkse. En dat blijft toch eigenlijk een tegenstrijdig beeld. ,,Al is er bij die laatste twee wel één hele grote overeenkomst”, zegt Bengü. ,,Het komt aan op een enorm sterke discipline, de ultieme wil om beter te worden en te leren van je fouten.” Bengü, door vrienden daarom ook wel BengBeng genoemd, laat trots de dvd’s zien van haar gevechten op verschillende boksgala’s. Ze is zo gek op de vechtsport, dat ze er jarenlang avond na avond voor trainde om beter te worden. Geveld door een enkelblessure en door alle drukte rondom het RTL-programma zijn de handschoenen tijdig opgeborgen. ,,Maar ik wil sowieso zes kilo afvallen, dus ik ga binnenkort rustig mijn trainingen weer oppakken.” Toch komt er een dilemma, wanneer ze straks meer opdrachten krijgt als model. Dan zijn een paar flinke tikken op je gezicht toch funest? ,,Nee hoor, alles gaat in deze sport op techniek en bij de lessen loop je nauwelijks blessures op. Daarbij is je dekking sowieso goed als je een beetje kan thaiboksen. Ik heb nog nooit een mep in m’n gezicht gehad en ik speel bovendien al een jaar geen wedstrijden meer.”

Met dat extraverte karakter was het wel vreemd dat Bengü in de televisieafleveringen vaak op de achtergrond bleef. ,,Of ik te bescheiden ben voor de modellenwereld? Nee, men heeft in die paar afleveringen gewoon maar één kant van mij gezien. De serieuze kant. Ik ben normaal véél drukker en ook altijd wel de gangmaker, de grappenmaker. Dat is achter de schermen ook wel zo geweest in dat huis, want het was daar echt erg gezellig. Maar zodra die opdrachten begonnen en dus de camera’s aan gingen, wilde ik alleen maar leren en op zo’n moment ben ik oplettend en automatisch terughoudend. Zo voelde ik me en zo gedroeg ik me ook. Ik hield me zeker niet in. Als ik een doel heb ga ik er voor 100% voor. Dat was met de Thaibokswedstrijden net zo. Ik wilde altijd zó graag winnen, dat ik er echt heel hard voor trainde. En als iets écht onhaalbaar blijkt te zijn, dan kan ik dat ook snel accepteren. Je moet niet te lang stil staan en rouwen. Dat heeft geen zin.”

Onhaalbaar was het zeker niet om nog een paar rondes verder te komen in het programma, maar ook de teleurstelling van de uitschakeling is zo’n twee maanden na de opnamen bekoeld. ,,Je moet altijd alles van de positieve kant bekijken. Ik heb heel veel geleerd, opbouwende kritiek gekregen en ook heel veel complimenten gehad. Bovendien heb ik er een twee-jarig contract bij Max Models aan overgehouden, wat me nieuwe opdrachten op kan leveren. Ik heb hiervoor nooit professioneel modellenwerk gedaan en er gaan nu ineens allemaal nieuwe deuren voor me open. Dan kan je alleen maar dankbaar zijn.”

Bengü is over een maand klaar met haar MBO-opleiding Detailhandel en werkt al bijna drie jaar fulltime in de Brandstore. Ze wil in de nabije toekomst graag een nieuwe opleiding gaan volgen. ,,Iets met media. Ik weet nog niet precies wat. Acteerwerk lijkt me leuk. En ja, ik wil zeker door in de modellenwereld.” Voorlopig geniet ze gewoon lekker van alle aandacht. Ook op internet, want wanneer ze aan het eind van het gesprek haar computer aanzet ziet ze dat er weer een hoop nieuwe mensen haar ‘Hyves-vrienden’ willen worden. ,,Haha, ik heb op Hyves inmiddels iets van 550 vrienden en eigenlijk ken ik er daar maar zo’n 200 van in het echt. Ze laten allemaal veel bemoedigende berichtjes achter. Eéntje schreef: ‘we zien je wel een keer in de Avant Garde’. Haha, alleen maar leuk toch?”

 

Vergroot Foto

‘Een stoere chick’, zo werd Bengü Orhan al door Hitkrant omschreven.

Hans Roest Fotografie

 
Naar Pag 13
Vorig Art
Volgend Art
Print Pagina