Ga naar pagina

 
18-4-2012 Pagina 16 
Nel Kars viert jubileum in Stroud
‘Putten heeft echt een eigen publiek’
PUTTEN - Gevierd toneelspeelster Nel Kars viert aanstaande zaterdag haar toneeljubileum in cultureel centrum Stroud. Al sinds er toneelvoorstellingen gehouden worden in Stroud, is Nel Kars van de partij. ,,Putten heeft echt een eigen publiek.’’

door Maranke Pater

Officieel is het 52 jaar geleden dat Nel Kars debuteerde. Maar om haar huidige jubileumstuk ‘Buigen voor Oranje’ te vervolmaken, daar was zo’n anderhalf jaar voor nodig. Op de toneelschool was Nel het enige meisje in de klas op het moment van afstuderen. ,,Ik deed examen met grote namen als Willem Nijholt, Guido de Moor en Jules Hamel. In mijn tijd was het voor vrouwen al heel gewoon om toneel te spelen. Al zeiden mijn ouders nooit ‘wat enig dat je dit wil doen’. Ze vonden dat ik voor mijn plaatsje moest knokken.

‘Actie Tomaat’

Het was de periode van de ‘Actie Tomaat’, waarbij grote groepen jongelui vonden dat toneel niks meer voorstelde. Dan konden ze tijdens een voorstelling ineens met tomaten gaan gooien. Het toneel is destijds flink vernieuwd, er zijn andere stijlen en invloeden gekomen.’’ Kars bleef voor de mooie rollen gaan. Ze kon moeiteloos voor twintiger doorgaan, maar een dertiger speelde ze ook met gemak. Er was alleen weinig werk in de theatergezelschappen waar ze zich bij aangesloten had. ,,Ik heb toen besloten om in mijn eentje te gaan werken. Voor die tijd was het begrip freelancen volkomen nieuw. Kunstkringen, culturele verenigingen en culturele kringen verwelkomden mij met open armen, terwijl in schouwburgen alleen de gesettelde gezelschappen terecht konden. In die tijd was het best moedig om voor zo’n bestaan te kiezen.’’ Nel speelde destijds alleen maar eenakters en fragmenten: in haar uppie staat ze de hele avond op het toneel om het publiek te vermaken en te ontroeren met haar spel.

Liefhebbers kennen Nel Kars voornamelijk van de vele ‘Oranje-rollen’ die zij voor haar rekening nam. Toneelschrijver Tom Vorstenbosch adopteerde haar als zijn muze en begon toneelstukken voor haar te schrijven. ,,Het grappige is dat we allebei op hetzelfde moment met het idee kwamen om iets met de brieven te doen die koningin Sophie, de eerste vrouw van Willem III schreef. Het werd een toneelstuk gebaseerd op het boek van Hella Haasse, die de brieven al eerder had bewerkt. Vijfentwintig jaar geleden was het heel bijzonder om iets met het koninklijk huis te doen, dat had nog nooit iemand gedaan. Ik heb zelfs toestemming gevraagd aan de familie om het stuk op te mogen voeren.’’ Koningin Sophie was de eerste in een rij van velen. Zo kwam Anna Paulowna, prinses Marianne en koningin Emma in de afgelopen jaren aan bod. Haar jubileumstuk ‘Buigen voor Oranje’ heeft een heel bijzonder tintje. Normaal gesproken speelt Kars de hele avond lang één karakter. Nu zal ze in de huid kruipen van verschillende personages. ,,Herman Heijermans had ooit een toneelstuk geschreven dat gespeeld moest worden door één toneelacteur. Het spel heette ‘brand in de Jongejan’. Er kwamen wel zes verschillende personages in voor. Tijdens mijn eindexamen moest ik, omdat ik het enige meisje was, diverse malen als tegenspeelster in verschillende personages opdraven voor de mannelijke studenten. De directeur zei toen: ‘ik hoop dat er ooit een schrijver komt die jou gaat jongejannen’.’’ Dat laatste is met dit toneelstuk geslaagd. ‘Buigen voor Oranje’ gaat over de verjaardag van prinses Juliana. Kars speelt zes verschillende gasten.

Band met Stroud

Nel Kars roemt de band die ze heeft met Stroud. Hier speelde ze immers al haar ‘koninginnen’. ,,De theaterprogrammeuze, mevrouw Landman had mij al vroeg ontdekt. Ik weet nog goed dat Stroud als een dorpshuis startte, maar het is steeds meer uitgegroeid tot een cultureel centrum, een kleine schouwburg. Putten is, mede dankzij Landman, boven haar status uitgetild. Mijn publiek is heel bijzonder, de mensen hebben echt een eigen karakter. Ik vind het altijd leuk als ze na de voorstelling naar me toe komen. Ik merk dat er altijd veel trouwe bezoekers zijn. Er zijn mensen die naar mij toekomen en roepen dat hun oma al naar mijn stukken kwam kijken. Volgende maand word ik 74. Ik hoop dat mijn leeftijd geen belemmering is om te komen en dat de kleinkinderen van die oma’s in de zaal zullen zitten.’’

‘Buigen voor Oranje’ start zaterdag 21 april om 20.15 uur in Stroud, aan de Brinkstraat 91. Vanwege de grote belangstelling is het verstandig kaarten €18,- te reserveren bij Stichting Cultureel Centrum Stroud. Dit kan via de website: www.ccputten.nlDe schilderes Elisabeth is één van de gasten die op Juliana’s verjaardag langs komt.

 

Vergroot Foto

De schilderes Elisabeth is één van de gasten die op Juliana’s verjaardag langs komt.

foto: Peter Kars

 
Naar Pag 16
Vorig Art
Volgend Art
Print Pagina