Ga naar pagina
 
6-6-2007 Pagina 19 
,,De cultuur is hier heel anders’’
EDE - Aan de Kooiberg nummer 8 in de wijk Kernhem, wonen de 46-jarige Sylvia Dorland en 40-jarige Alidou Diemkoudre met hun drie kinderen Celia (14), Anicha (12) en Karim (9). Alidou komt uit Afrika en woonde vanaf zijn vijftiende in Niger. Sylvia ging naar Afrika in 1989 om daar ontwikkelingswerk et doen. En ontmoette daar in 1991 Alidou. In 2001 besloot het koppel terug naar Nederland te gaan om hun kinderen ook iets mee te geven van de Nederlandse cultuur. ,,Ik kan me nog maar weinig van Afrika herinneren, maar wel mis ik het warme weer”, zegt Celia.

door Mapke de Boer

In 2004 verhuisden Sylvia en Alidou naar hun huis in Kernhem. Daarvoor woonden zij een tijdje in Zetten. Sylvia: ,,In Zetten hadden we in een vergelijkbaar huis, maar dit huis is een stuk groter. Om die reden hebben we ook voor dit huis gekozen.” Behalve de ruimte, vindt het gezin het fijn dat er in Ede meer voorzieningen zijn, omdat het een iets grotere plaats is. Ook vinden zij het heerlijk dicht bij de ‘mooie’ bossen te zijn. Karim vindt vooral ‘de Kooi’ in zijn wijk geweldig. Daar kan hij basketballen en voetballen met zijn buurtvrienden.

In huis worden twee talen gesproken: Nederlands en Frans. Sylvia spreekt Nederlands met de kinderen. En Alidou spreekt tegen hen in het Frans. Voor Alidou was het een grote verandering om van Niger naar Nederland te verhuizen. ,,Soms vind ik het wel moeilijk, omdat de cultuur heel anders is. Hier is er veel meer vrijheid, maar het is wel belangrijk dat mensen hun grenzen weten”, vindt Alidou. Een groot verschil is volgens hem dat kinderen in Afrika meer respect tonen voor volwassenen, dan de Nederlanders.

Wat Sylvia vooral opviel toen zij na een hele tijd weer in Nederland was, is er veel meer impulsen van buiten af zijn. ,,Je moet altijd kiezen. Toen ik in de supermarkt in pakje soep wilde kopen, waren er veel verschillende merken en smaken waartussen ik moest kiezen.” Sylvia vond het heerlijk dat je in Niger veel meer buiten doet. Ook ben je daar - omdat er minder te doen is - veel meer op elkaar aangewezen.

Alidou werkt als caravanmonteur. In Niger werkte hij als automonteur. Al snel merkte Alidou dat het in zijn vakgebied ook anders werkt in Nederland: ,,Bij de productie kennen werknemers vaak maar een gedeelte van de auto. In Niger doe je gelijk alles. Ook hebben mensen hier veel papieren en weinig ervaring. In Niger is dat precies anders om.” In het begin botste dat nog wel eens, maar bij zijn huidige werk heeft het erg naar zijn zin.

Of de familie nog eens terug zal gaan naar Niger, weten zij nog niet. Alidou mist zijn familie in Afrika wel erg. Hij is één keer teruggeweest om hen te bezoeken, maar de vluchten naar Niger zijn erg kostbaar. Sylvia: ,,In ieder geval blijven we hier tot de kinderen groot zijn. Daarna zien we wel. Er is altijd nog wel de droom om terug te gaan.”

 

Vergroot Foto

Aan de Kooiberg nummer 8 worden twee talen gesproken: Nederlands en Frans.

 
Naar Pag 19
Vorig Art
Volgend Art
Print Pagina