Ga naar pagina

 
16-5-2011 Pagina 7 
‘Op de boerderij sloeg de vonk over’

BARNEVELD - Drikus en Maria van den Bielerd-van Veen waren gisteren 75 jaar getrouwd. Het echtpaar, dat in zorgcentrum Nebo in Barneveld woont, viert dat morgen met een receptie in het zorgcentrum, van 15.00 tot 17.00 uur.

Door Gerrit Schaap

Hendrikus van den Bielerd is 14 augustus 1912 geboren in een woning aan de Amersfoortsestraat 14, die zijn opa had laten bouwen. ,,Omdat de hervormde Prinses Julianaschool toen nog niet bestond, ging ik de eerste vier jaar naar de School met de Bijbel aan de Schoutenstraat’’, vertelt Drikus. ,,Daarna ging ik naar de Julianaschool aan de Kapteijnstraat en vervolgens nog twee jaar naar de ernaast gelegen mulo, maar dat werd me te benauwd. Toen ben ik bij diverse werkgevers zes jaar als bakkersknecht aan de slag gegaan. Na een éénjarige opleiding aan de bakkersschool in Wageningen ben ik voor mezelf begonnen. Achter onze deel bouwden we een bakkerij en rechts naast de woning bouwden we een nieuw gedeelte waar mijn ouders gingen wonen toen we trouwden.”

Maria van Veen is op 21 december 1914 geboren op Veller, waar haar vader een kuikenbroederij had. ,,Na school heb ik veel gewerkt op de kuikenbroederij. Maar mijn ouders wilden me ook degelijk opvoeden door me naar de naaischool in Amersfoort te sturen. Toen ik getrouwd was, kwam me dat goed van pas. Ik ben als hulp in de huishouding gaan werken in De Glind, waar ik ook op de boerderij veel gedaan heb.”

Als bakkersknecht bij Heineman haalde Drikus dagelijks een bus melk op bij Hooijer op De Kieft, een boerderij in De Glind. ,,Daar moest ik elke avond naar toe en daar zag ik Maria vaak buiten aan het werk. Je begrijpt wel dat toen de vonk is overgeslagen”, zegt Drikus glunderend. ,,Moet dat echt allemaal in de krant?”, reageert Maria.

Drikus vervolgt: ,,Ik had geen winkel, maar ventte mijn brood veertig jaar lang uit. Eerst bakken, dan bezorgen. Het Moskovisch gebak dat ik maakte was veelgevraagd, omdat het wel een week vers bleef. Je maakte heel veel uren. Ik bezorgde in het begin met een mand op de transportfiets, later met de motor en tenslotte met de auto. Ik was penningmeester van de gemeentelijke bakkerijvereniging. Op 60-jarige leeftijd maakte ik gebruik van een saneringsregeling en ik geniet nu al 38 jaar van een pensioen. We hebben nog een redelijke gezondheid. Ons gehoor wordt wat minder en twee jaar geleden ben ik gestopt met autorijden. Nu rijd ik met mijn scootmobiel nog door het dorp en naar het Schaffelaarsebos.”

Ook Maria is nog redelijk gezond, wel wat hardhorend en ze loopt met een rollator. Tientallen jaren zong ze als sopraan bij het koor Soli Laus Deo, waarvan ze ook 25 jaar penningmeester was.

,,Het zingen is over’’, vertelt ze, ,,maar ik handwerk nog wel voor het welfarewerk van het Rode Kruis. Ik was een tuinliefhebster met een grote bloemen- en groententuin aan de Amersfoortsestraat, waar ik ook de kippen graag verzorgde. Nu staat daar appartementencomplex Torenzicht. Ook van vakanties naar het buitenland, eerst met de tent en later met de caravan, hebben we veel jaren genoten. Bij mooi weer genieten we nu op ons zitje voor de deur van de tuin rond Nebo.’’

Drikus en Maria kregen een tweeling, Bert en Henny, en hebben inmiddels zes kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. ,,We zijn God dankbaar dat we zoveel lief en weinig leed hebben ervaren in ons leven”, zegt Maria. Hun trouwtekst - ‘Mijn oog zal op u zijn’ (Psalm 32 vers 8) - staat op de uitnodiging voor de receptie.

Het echtpaar volgt het nieuws nog op de voet. ,,Dat lezen we in de Barneveldse Krant, waarop we al 75 jaar zijn geabonneerd’’, zegt Drikus. ,,En als iemand nog iets over vroeger wil weten ,dan is die bij Drikus aan het juiste adres. Namen van mensen, adressen en gebouwen staan in zijn geheugen gegrift”, besluit Maria.

 

Vergroot Foto


Foto: Hans Verhorst/BDU

 
Naar Pag 7
Vorig Art
Volgend Art
Print Pagina